Ρήνου, 3061 Λεμεσός, Κύπρος +357 25692130 lyk-ag-ioannis-lem@schools.ac.cy

Erasmus Plus Program

 (S)TEAM TODAY, MAKE CHANGES FOR TOMORROW’

Tο Λύκειο Αγίου Ιωάννη από τον Σεπτέμβριο του 2019 συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus Plus με τίτλο (S)TEAM TODAY, MAKE CHANGES FOR TOMORROW, 2019-1-LT01-KA229-060500_2. Το πρόγραμμα είναι επιστημονικό και οι μαθητές, που θα λάβουν μέρος, θα ασχοληθούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρατηρήσεις και εργαστήρια με απώτερο σκοπό την εξοικείωσή τους με τα θέματα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και ΕΞΕ (Εξοικονόμηση ενέργειας) της Γεωλογίας (Φυσική, Χημεία, Τεχνολογία, Υπολογιστές και άλλα) με απώτερο σκοπό να εξοικειωθούν με την έννοια των ΑΠΕ και να κάνουν έρευνες σε θέματα σχετικά με την Ενέργεια και τις διάφορες μορφές ΑΠΕ που υπάρχουν στην Κύπρο και στην Ευρώπη γενικότερα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 5 σχολεία από την Κύπρο, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Γαλλία. Τα σχολεία που συμμετέχουν για κάθε χώρα είναι:

 1. Klaipeda Baltija gymnasium Lithuania
 2. 4th General Lyceum of Chania Greece
 3. Lykeio Agiou Ioanni, Limassol, Cyprus
 4. Agrupamento de Escolas de Parede Portugal
 5. Istituto Istruzione Superiore Santorre di Santarosa Italy

Οι μαθητές που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες του προγράμματος και επίσης θα χρειαστεί να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης του προγράμματος τον Νοέμβριο που θα γίνει στην Κύπρο. Συνολικά οι μαθητές που θα αποτελούν την ομάδα του προγράμματος θα είναι 20 μαθητές της Α και Β τάξης του σχολείου μας. Οι υποχρεώσεις των μαθητών που θα επιλεγούν για το πρόγραμμα είναι:

(α) Φιλοξενία μαθητών από τις αντίστοιχες χώρες στις οικογένειές τους τον Νοέμβριο για μια βδομάδα (ή και λίγο νωρίτερα / αργότερα ανάλογα με τις αφίξεις / αναχωρήσεις των προσκεκλημένων).

(β) Συμμετοχή τους σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα οργανώνονται από τη συντονιστική επιτροπή των εκπαιδευτικών του προγράμματος και τον συντονιστή του προγράμματος (εργαστήρια, επισκέψεις σε κέντρα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, παρατηρήσεις, πειραματικά αποτελέσματα, ανάλυση παρατηρήσεων και αποτελεσμάτων, έρευνα, ανάλυση αποτελεσμάτων έρευνας, αναφορές για δραστηριότητες που θα κάνουν) και για τις δύο χρονιές που θα διαρκεί το πρόγραμμα (από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021). Σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι μαθητές θα καθοδηγούνται από έμπειρους εκπαιδευτικούς και ερευνητές σε σχέση με τις ΑΠΕ και ΕΞΕ.

(γ) Συμμετοχή τους σε τουλάχιστο ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο στο εξωτερικό και στο σεμινάριο που θα γίνει στην Κύπρο σύμφωνα με το εκάστοτε πρόγραμμα του κάθε σεμιναρίου, σύμφωνα με τον εξής κατάλογο:

 1. C1 1st Meeting – Cyprus – November 2019 (5 students, 2 teachers from each country, 20 students and no of teachers from Cyprus). Bioenergy and STEAM
 2. C3 2nd Meeting: March 2020, Portugal (5 students, 2 teachers from each partner country). Wind Energy and STEAM
 3. C2 3rd meeting: October 2020, Crete, Greece (5 students, 2 teachers from each partner country).  Solar Energy and STEAM
 4. C4 4th meeting: January 2021, Lithuania (5 students, 2 teachers from each partner country). Water Energy and STEAM
 5. C5 5th meeting: March 2021, Italy (5 students, 2 teachers from each partner country). Designing towns with renewable energy in future.

Λόγω της πανδημίας που υπήρχε ανά το Παγκόσμιο από τον Μάρτιο του 2020 το νέο πρόγραμμα σεμιναρίων έγινε ως ακολούθως (ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ)

 1. C1 1st Meeting – Cyprus – November 2019 (5 students, 2 teachers from each country, 20 students and no of teachers from Cyprus). Bioenergy and STEAM
 2. C4 4th meeting: May 2021, Lithuania (5 students, 2 teachers from each partner country). Water Energy and STEAM
 3. C3 2nd Meeting: July 2021, Portugal (5 students, 2 teachers from each partner country). Wind Energy and STEAM
 4. C2 3rd meeting: September 2021, Crete, Greece (5 students, 2 teachers from each partner country). Solar Energy and STEAM
 5. C5 5th meeting: October 2021, Italy (5 students, 2 teachers from each partner country). Designing towns with renewable energy in future.

Οι μαθητές της Β λυκείου, επιλέγηκαν, θα συμμετέχουν στο σεμινάριο της Πορτογαλίας μετάτης Παγκύπριες εξετάσεις, για να μην επηρεαστεί το πρόγραμμά τους αναφορικά με τις Παγκύπριες εξετάσεις. Όλοι οι μαθητές θα φιλοξενούνται στα σεμινάρια από αντίστοιχες οικογένειες μαθητών του σχολείου της εν λόγω χώρας. 

Η επιλογή των μαθητών έγινε με τα πιο κάτω κριτήρια:

 1. Το ενδιαφέρον των μαθητών σε σχέση για τις θετικές επιστήμες (το ενδιαφέρον προκύπτει από την Ομάδα Επιλογής Μαθημάτων).
 2. Η δυνατότητα φιλοξενίας αντίστοιχου μαθητή/τρίας κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου στην Κύπρο από τις 4 μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2019.
 3. Το φύλο ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που θα λάβουν μέρος στο σεμινάριο που θα διεξαχθεί στην Κύπρο (αν μας επισκεφθούν 20 μαθητές που είναι 7 αγόρια και 13 κορίτσια θα πρέπει να επιλέξουμε και εμείς 20 μαθητές αντίστοιχα 7 αγόρια και 13 κορίτσια για την φιλοξενία τους).
 4. Τα αποτελέσματα μιας προσωπικής συνέντευξης με τους επιτυχόντες στην εξέταση, ώστε να ταυτοποιηθεί και η προφορική τους ικανότητα να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του σεμιναρίου.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει ομάδα εκπαιδευτικών (6) και ομάδα μαθητών (20). Συντονιστής Νικόλας Νικολάου. Έγιναν οι ακόλουθες δράσεις:

 • 04 – 08 Νοεμβρίου 2019: Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους μαθητές για το πρόγραμμα Erasmus Plus με τίτλο: «(S)TEAM TODAY, MAKE CHANGES FOR TOMORROW» No 2019 – 1 – LT01 – KA229 – 060500_2. Η συνάντηση έγινε στην Λεμεσό και διοργανώθηκε από το Λύκειο Αγίου Ιωάννη και την ομάδα του προγράμματος του Λυκείου στην οποία είμαι συντονιστής.
 • Δεκέμβριος 2019: Συμμετοχή ομάδας μαθητών στον διαγωνισμό λογοτύπου του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus Plus με τίτλο: «(S)TEAM TODAY, MAKE CHANGES FOR TOMORROW» No 2019 – 1 – LT01 – KA229 – 060500_2. Συμμετείχαν 20 μαθητές του Λυκείου μας.
 • 14 - 16 Φεβρουαρίου 2020: Διοργάνωση εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού τριημέρου στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Πεδουλά σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) με συμμετοχή 30 μαθητών και 2 εκπαιδευτικών του Λυκείου μας (για την διενέργεια όλων των εργασιών των προγραμμάτων έρασμους).
 • 06 – 08 Μαρτίου 2020: Συμμετοχή ομάδας μαθητών και εκπαιδευτικών στις εργασίες του 9ου Συνεδρίου Μαθητών – Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες που διοργανώθηκε από 15 Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου και τους συνδέσμους καθηγητών Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Μαθηματικών στο ξενοδοχείο Coral Beach Resorts στην Πάφο.

Συμμετοχή με τις πιο κάτω εργασίες:

Παρουσίαση καθηγητή για εκπαιδευτικές δεξιότητες με τίτλο:

 • «Εκπαιδευτικές Δεξιότητες των μαθητών μέσω ερευνητικών εργασιών και προγραμμάτων Erasmus»

παρουσιάσεις μαθητών:

 • Θεατρικό Μονόπρακτο για την προώθηση των STEAM: Οι συμμαθήτριες και το νερό από τις φυσικές πηγές του Τροόδους

Κατασκευές

 • Κατασκευή ηλιακού αυτοκινήτου
 • Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Σπιτιού με χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας
 • Μοντέλο Κατασκευής Αναλημματικού Ηλιακού Ρολογιού

Αφίσες

 • Ηλιακή ενέργεια στην Κύπρο
 • Αιολική Ενέργεια και Κύπρος
 • Βιοενέργεια, Βιοκαύσιμα και Κύπρος
 • Υδροηλεκτρική Ενέργεια και Κύπρος
 • Μελλοντικές Αυτόνομες Ενεργειακά πόλεις
 • (S)TEAM today, make changes for tomorrow
 • 21 – 26 Απριλίου (Διακοπές του Πάσχα): Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους μαθητές για το πρόγραμμα Erasmus Plus με τίτλο: «(S)TEAM TODAY, MAKE CHANGES FOR TOMORROW» No 2019 – 1 – LT01 – KA229 – 060500_2. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην Πορτογαλία και δεν έγινε λόγω της έκτακτης κατάστασης με την πανδημία. Το σεμινάριο των μαθητών μεταφέρθηκε για την επόμενη χρονιά.